POSAO DISPEČERA 2023

Posao dispečera za Američko tržište je i u 2023-oj godini jedan od traženijih poslova na našim prostorima. Jedan od glavnih razloga je svakako plata, koju iskusni dispečeri imaju. Iako kamionska industrija u Americi u proteklih godinu dana doživljava ozbiljan pad, potražnja za ovim sektorom je i dalje u porastu, naročito kada su u pitanju iskusni dispečeri.

Zašto je potražnja za iskusnim dispečerima sve veća?

Kao što smo više puta pominjali, kako na našim blogovima tako i u podcastu kamionska industrija u Americi unazad godinu dana doživljava ogroman pad. Cene tura, po kojima transportne kompanije prevoze robu opadaju iz dana u dan, dok operativni troškovi firme (gorivo, osiguranje, putarine…) rastu do te mere, da su mnoge kompanije odlučile da zatvore svoje biznise pod pritiskom trenutnog tržišta.
Kao posledica zatvranja mnogobrojnih kompanija, na tržištu rada, kako u Srbiji tako i u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori, dolazi do porasta iskusnih dispečera koji su u potrazi za poslom, što kompanijama, čiji su biznisi stabilni itekako odgovara iz više razloga.

Obuka novih ljudi

Ukoliko pričamo iz cipela poslodavca, sam proces, kako zapošljavanja tako i obučavanja kandidata koji nikada nisu bili u kamionskoj industriji, može da bude veoma težak i iscrpljujući. Pre svega iz razloga što kandidati ne znaju šta ih čeka i da li je sam posao ono što njih suštinski zanima. Ne tako retko, se dešava da sam proces obuke traje i po mesec dana kako bi se nova osoba uputila u posao. U većini slučajeva obuku sprovodi iskusan dispečer, čiji fokus, na sam posao opada kada se bavi obukom- dakle, trpi njegova efikasnost na radnom mestu. Ni ovaj deo ne bi bio toliko strašan, kada bi kandidati sa obuke ostajali. Dobar deo kandidata koji započne obuku, nakon nekog vremena odustane od iste, da li iz razloga što shvate da ipak ovo nije posao za njih ili iz nešto drugo nije ni bitno. Bitno je da je opet potrebno organizovati nove konkurse ispočetka. Dakle, novi oglasi za posao, nove selekcije, nove obuke…
Jedan od ključnih razloga, zašto smo mi odlučili da pokrenemo obuke za dispečere, jeste baš taj, da vas i pre nego što poželite da aplicirate za posao dispečera pripremimo sa onim što vas čeka. Kao i da poslodavcima ponudimo kandidate koji su obučeni i spemni za rad. Ukoliko Vas zanima, šta je sve to što ćete da radite kao budući dispečer, preuzmite naš besplatan E-Book.

Efikasnost

Bilo da se radi o dispečeru koji ima 6 meseci iskustva ili 6 godina iskustva, on je odmah spreman da počne da radi. Pored znanja koje poseduje o samoj kamionskoj industriji, ono što iskusnim dispečerima “diže cenu” na tržištu rada, jesu konekcije koje je uspostavio sa brokerima kao i iskustvo koje ima u komunikaciji sa vozačima.
Pored toga što je odmah spreman da počne da radi, dispečer koji ima više od 2 godine iskustva, do 2023 godine je u praksi prošao loš market i naučio je kako da se prilagodi trenutnom tržištu i da izvuče maksimum na svom poslu.

Posao dispečera rad od kuće?

U momentu kada su prve Američke kompanije počele da zapošljavaju kandidate iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, najveća prednost posla dispečera je svakako bio rad od kuće. Iako je za većinu dispečera posao od kuće bio veoma praktičan i udoban, zbog rapidnog rasta kamionskih firmi, javila se potreba za zapošljavanjem kako novih kandidata, tako i otvaranjem novih sektora, koji su iziskivali poslovne prostorije i da tim bude na “jednom mestu”. Da li to znači da danas, ne mogu da se pronađu kompanije koje zapošljavaju za rad od kuće? Naravno da ne, ali su šanse za kandidate bez iskustva, veoma male.

Prednosti rada iz kancelarije u odnosu na rad od kuće:

  1. Povećana produktivnost – Jedna od glavnih prednosti rada iz kancelarije je povećana produktivnost. Kada radimo iz kuće, često se suočavamo sa ometanjima kao što su porodične obaveze, kućni poslovi ili nepredviđeni faktori. Dolazak u kancelariju nam omogućava da se fokusiramo isključivo na posao bez ikakvih vanjskih smetnji. Osim toga, prisustvo kolega i supervizora može dodatno motivisati rad i podstaći nas na veću produktivnost.
  2. Bolja komunikacija – Komunikacija je ključna komponenta uspešnog poslovanja. Rad iz kancelarije omogućava direktnu komunikaciju sa kolegama i supervizorima. Ovo je posebno važno za posao dispečera, gde je brza i efikasna komunikacija od suštinske važnosti. U kancelarijskom okruženju, mogućnost razgovora licem u lice omogućava rešavanje problema i donošenje odluka u realnom vremenu.
  3. Veća organizacija – Rad iz kancelarije pruža veću organizovanost u obavljanju posla. Imajući sve potrebne alate i resurse na dohvat ruke, dispečeri mogu brže reagovati na zahteve i situacije koje zahtevaju hitnu intervenciju. Takođe, rad u specifičnom radnom okruženju pomaže u održavanju reda i disciplinovanosti u obavljanju poslovnih zadataka.
  4. Timski rad – Kao dispečer, timski rad je od velike važnosti. Kancelarijski prostor pruža priliku za interakciju sa kolegama i izgradnju snažnih timskih veza. Ovo je posebno korisno u situacijama kada je potrebna saradnja i koordinacija između različitih odeljenja. Rad iz kancelarije omogućava dispečerima da se osećaju deo tima i da svoje ideje i mišljenja podele sa ostalima.
  5. Bolja šansa za napredovanjem – Rad iz kancelarije, mnog brže doprinosi tome da se istaknete od većine svojih kolega i da vaši nadređeni to prepoznaju i nagrade na adekvatan način. Ono što je činjenica, jeste da je posao dispečera prvi stepenik ka sopstvenom rastu u kamionskoj industriji i da svakako nije jedina pozicija na kojoj možete da pokažete svoj pun potencijal.

Plate dispečera 2023

Plata dispečera je svakako jedan od glavnih razloga zašto se većina ljudi danas interesuje za ovaj posao, ali ono što je veoma bitno da napomenemo jeste da, plate dispečera zavise od njegovog iskustva. Dakle, ukoliko ste novi u ovom poslu, ili razmišljate tek da se upustite u posao dispečera, veoma je bitno da vaša očekivanja od plate budu realna. Početne plate za ljude bez iskustva se kreću od 60.000 do 80.000 dinara i naravno variraju od firme do firme. Sam napredak u novčanom smislu zavisi isključivo od vas, tj koliko svojim radom doprinosite poslodavcu. Prvi znak da postajete sve bolji u onome što radite, biće uvođenje procenta koji mođete da ostvarite na fiksan deo plate. Iznos tog procenta, varira takođe od poslodavca do poslodavca ali ono što je sigurno, ovaj deo zarade može da ide mnogo iznad vašeg fiksnog dela. Okvirni rok, kada možete da očekujete prvi pomak u zaradi je u rasponu od 3 do 6 meseci.
Sad kada smo prošli početnu fazu, hajde da se dotaknemo one napredne i zašto smo svi ovde 🙂 Šta možeš da očekuješ od plate kao iskusan dispečer?
Što se tiče plate iskusnog dispečera, takođe zavisi od mnogo faktora:
1. Konekcije koje je uspostavio a može da ih prenese u novu firmu (naravno ukoliko pričamo da je u potrazi za poslom)
2. Broj kamiona sa kojim radi ( iskusni dispečeri na lošem marketu rade sa 7+ kamiona)
3. Koliko dugo je u samom poslu, trenutno se najčešće traže dispečeri sa 2+ godine iskustva
Plate iskusnih dispečera se kreću od 120.000 din pa na više (200.000 +) i procenat od starta. Koliki će biti fiksan deo, zavisi od razvijenosti firme gde se aplicira za posao kao i od gore navedenih kriterijuma koje dispečeru “dižu cenu”.

Kako da povećaš šansu za poslom dispečera?

Ukoliko želite da prodate svoje usluge na tržištu rada, evo nekoliko načina da to uradite:
1. Kreirajte svoj profil na našoj platformi i dobijajte svakodnevna obaveštenja za aktivne pozicije na vaš email. Pored toga što vam naša platforma pomaže da što profesionalnije pretstavite sebe budićim poslodavcima, daje vam opciju direkne komunikacije sa poslodavcima ukoliko imate svoj profil. Ukoliko još niste registrovani, aktivne poslove možete da pogledate ovde.
2. Postavite svoj oglas na Balkan Truckers US – pored toga što oglašavaju kamionske kompanije u Amarici, ovaj portal spaja kako vozače kamiona, tako i dispečere koji su u potrazi za poslom. Pored oglašavanja koje nude, Balkan Truckers je okrenut ka informisanjem svojih posetilaca o aktuelnim dešavanjima u Americi a tiču se isključivo kamionske industrije. Ukoliko vas zanima šta je to donela nedelja iza nas možete pogledati ovde.
3. Ukoliko ste u potrazi za poslom u Srbiji, veliki spektar aktivnih oglasa možete da pogledate na portalima Posao Srbija i Tražiš Posao. Što se tiče ova dva portala, pored aktivnih oglasa za posao dispečera, takođe možete pronaći i aktivne oglase za pozicije HR, accounting, safety, track and trace.

Ono što je definitivno i nije se promenilo ni u 2023-oj godini,jeste da je potreba kako za dispečerima, tako i za drugim sektorima i dalje u velikom porastu. Prava ekspanzija tek sledi kada se tržište dovede u balans (a neka očekivanja su da je to sledeća godina). Ukoliko ste neko ko razmišlja da se priključi kamionskoj industriji ono što vam je za početak potrebno su svakako poznavanje Engleskog jezika (pisana i verbalna komunikacija) kao i rad na računaru (korišćenje programa kao što su Excel, Word, Google Drive…).

  • Podeli ovu objavu