POSAO DISPEČER, JEDINA POZICIJA U 2023?

Posao dispečera je jedan od traženijih poslova, ali ovo nije jedina pozicija za koju možete da aplicirate ukoliko tražite posao. Rastuća potreba za transportom robe svakodnevno stvara nove poslovne prilike za ljude iz različitih zemalja, uključujući i ljude iz Srbije i regiona. Iz tog razloga u proteklih 10 godina, Američke transportne kompanije su masovno krenule da otvaraju svoja pretstavništva u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori. Na samom početku, uglavnom su to bile remote opcije (rad od kuće), ali danas sve je više onih koji poslove obavljaju iz kancelarija. Da li je zapošljavanje u ovom sektoru ograničeno samo na dispečere?
Kamionske kompanije u Americi imaju različite sektore koji su podjednako važni za njihovo uspešno poslovanje. Pored posla dispečera, tu su i sektori kao što su računovodstvo (accounting), bezbednost (safety), elektronski uređaji ograničenog kretanja (ELD), regrutacija (recruiting), održavanje (maintenance) i praćenje tereta (track and trace). Svaki od ovih sektora zahteva posebne veštine i kvalifikacije.

8 POSLOVA ZA KOJE MOŽEŠ DA APLICIRAŠ ZA KAMIONSKE FIRME U AMERICI?

 1. RECRUITER

  Odnosno, sektor za zapošljavanje. Ako mene pitate, jedna od bitnijih pozicija za svaku kamionsku kompaniju (da dobro ste čuli, bitnija). Zapošljavanje kvalifikovanih vozača predstavlja jedan od najvećih problema sa kojima se transportne kompanije suočavaju. Ovaj sektor se bavi pronalaskom kvalifikovanih vozača za firmu, bilo da su u pitanju kompanijiski vozači ili owner operatori. Pored toga što se bavi zapošljavanjem, njegov posao jeste i da spremi svu potrebnu papirologiju kako bi vozač mogao da krene sa radom.
  Šta je posao recruitera:
  -Postavljanje aktuelnih pozicija na platforme za oglašavanje (bilo da se radi o portalima za oglašavanje kao što su Indeed, Craigslist ili društvene mreže)
  -Ukoliko firma radi sa lidovima (leads), kontaktiranje svakog kandidata kojeg ima na spisku
  -Prikupljanje i filtriranje aplikacija na osnovu kriterijuma svoje firme
  Intervjuisanje potencijalnih kandidata
  -Provera referenci i kvalifikacija vozača kako bi se osiguralo da su vozači sposobni i bezbedni za rad
  -Pored svega gore navedenog, jedan od zadataka recruitera jeste da sa potencijalnim kandidatima održava odnose do momenta dok ne odluče da apliciraju za rad u kompaniji, i drugi zadatak, jeste da radi follow up sa zaposlenim vozačima, kako bi bio siguran da je vozač zadovoljan u vašoj firmi.

  Što se tiče plata ovog departmana, u većini kompanija, bazna plata je nešto niža ali se dobijaju bonusi za svakog novog vozača, što na mesečnom nivou budu jako lepe cifre.

  Koje veštine bi trebalo da poseduješ za posao recruitera?
  -Komunikacijske veštine
  -Sposobnost pregovaranja i strpljenje
  -Upravljanje vremenom

 2. ACCOUNTING

  Ovaj sektor je od suštinske važnosti za svaku firmu jer se bavi finansijskim aspektima poslovanja. Računovođe u transportnoj industriji prate prihode, rashode i izvršavaju finansijsku analizu kako bi obezbedili da se poslovanje odvija glatko.
  U nastavku ćemo nabrojati samo neke od zaduženja accounting sektora:
  -Prikupljanje sve dokumentacije vezano za turu/rutu (Rate Confirmation, BOL-POD)
  -Kreiranje i slanje Invoice (fakture) brokerima ili factoring-u
  -Pravljenje Paystub-a (plata vozača)
  -Vođenje evidencije o svim troškovima firme (troškovi opreme, plate, osiguranje, renta…)
  -Pravljenje profit analize, odnosno profitabilnost firme na nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou
  -Zvanje mušterija ukoliko neke fakture nisu plaćene…

  Koje veštine bi trebalo da poseduješ za posao accounting-a?
  -Dobro razumevanje računovodstva
  -Poznavanje finansijskih izveštaja
  -Sposobnost donošenja informisanih odluka na osnovu podataka.

 3. SAFETY

  “Safety” ili bezbednost izuzetno važan sektor u transportnim kompanijama. Bezbednost je ključna za transportnu industriju jer se fokusira na zaštitu vozača, putnika i tereta. Stručnjaci za bezbednost su odgovorni za implementaciju politika i procedura za održavanje visokog nivoa bezbednosti. Ljudi koji rade u ovom sektoru brinu se o sprovođenju internih i eksternih pravila i propisa vezanih za bezbednost transporta. Poznavanje regulativa i sposobnost reagovanja u hitnim situacijama čine osnovne veštine potrebne u ovoj oblasti.Ovi stručnjaci takođe sprovode obuku zaposlenih o bezbednosnim standardima i reaguju na incidente koji se mogu dogoditi na putu. .

  Šta je posao safety departmana:
  -Vođenje kompletne dokumentacije za kamione (popravke, stavljenje/skidanje kamiona na osiguranje, Authority, W-9, COI, SCAC, UCR, MCS-150..)
  -Vođenje kompletne dokumentacije za vozače
  Pracenje i dodavanje vozila na sistem putarina
  -Proveravanje MVR (zapis motornih vozila izvlači podatke o istoriji vozača iz državnog odeljenja za motorna vozila- DMV), PSP (program provere pre zapošljavanja omogućava firmama da dobiju petogodišnje podatke o sudarima i trogodišnje podatke inspekcije na putu o budućim vozačima), CLEARINGHOUSE (online baza podataka koja poslodavcima FMCSA, državnim agencijama za izdavanje vozačkih dozvola- SDLA, i državnim organima za sprovođenje zakona o realnom vremenu, daje informacije o DROGAMA I ALKOHOLU vlasnika komercijalne vozačke dozvole- CDL)
  -Zakazivanje vozaču DRUG TEST-a (koji naravno treba da bude negativan)
  IFTA

  Koje veštine bi trebalo da poseduješ za posao safety-a?
  -Znanje o propisima bezbednosti
  -Analitičke sposobnosti
  -Komunikativnost

 4. ELD

  ELD (Electronic Logging Device) je sektor koji je postao popularan od kada je uveden zakon koji zahteva od vozača kamiona da koriste elektronske uređaje za evidenciju radnog vremena. Stručnjaci za ELD su odgovorni da osiguraju da svi vozači koriste ove uređaje i prate zakonske propise. Oni takođe vode evidenciju o vremenima vožnje i odmora kako bi bili u skladu sa propisima.

  Koje veštine bi trebalo da poseduješ za posao ELD-a?
  -Tehničko znanje
  -Organizacione veštine
  -Komunikativnost

 5. MAINTENANCE

  “Maintenance” ili sektor za održavanje. Ovaj sektor je odgovoran za održavanje i servisiranje vozila. Stručnjaci za održavanje obezbeđuju da vozila budu u dobrom stanju kako bi se smanjila verovatnoća kvarova i povećala efikasnost. Oni takođe vode evidenciju o redovnom servisiranju i vrše popravke kada je to potrebno.

  Koje veštine bi trebalo da poseduješ za posao Maintenance-a?
  -Tehničko znanje o vozilima
  -Mogućnost rešavanja problema
  -Timski rad
  -Poznavanje mehanike i sposobnost dijagnostikovanja kvarova

 6. TRACK AND TRACE

  Odnosno praćenje transporta. Stručnjaci za track and trace obezbeđuju da se prati kretanje tereta od početne tačke do odredišta. Oni koriste tehnologiju i komunikacijske veštine kako bi održali informisanost o statusu transporta između shippera i receivera. Ovi stručnjaci takođe reaguju na bilo kakve probleme koji se mogu javiti tokom transporta i obezbeđuju rešavanje istih.

  Koje veštine bi trebalo da poseduješ za posao Track and Trace?
  -Timski rad
  -Sposobnost rešavanja problema

 7. MARKETING

  Pozicija koju nećete sresti baš često, verovatno iz razloga što se većina firmi odluči da ovaj deo prepusti nekoj marketing agenciji, što po mom skromnom mišljenju nije baš dobra ideja. Ukoliko bacite pogled na profile kamionskih kompanija, liče kao jaje jajetu, eventualno je promenjena neka boja ili font, ali svi su isti (kao žute strane – yellow pages).
  Još jedna zanimljivost a tiče se marketinga, u većini slučajeva, od recruitment departmana se očekuje osnovno poznavanje marketinga i dizajna, naročito kada pričamo o društvenim mrežama, ali i oglašavanju na portalima te ćete često viđati copy/paste oglase.

  Koje veštine bi trebalo da poseduješ za marketing poziciju?
  -Kreativnost
  -Čitanje analitike
  -Planiranje, implementacija i praćenje marketinških kampanja
  -Istraživanje tržišta
  -Kreiranje strategije i promocije

 8. DISPECER

  I za kraj, dispečer! Pozicija koja je trenutno najaktuelnija i koju većina kandidata koji su u potrazi za poslom želi.
  Dispečer u transportnoj kompaniji je ključna figura koja obezbeđuje glatko funkcionisanje svih transportnih operacija. Posao dispecera podrazumeva:
  -Planiranje, organizovanje i vođenje svih transportnih operacija
  -Koordiniraju kretanje tereta i vozila
  -Obezbedi optimalnu iskorišćenost resursa i postignu najefikasnije rute dostave
  -Komunikacija sa vozačima, brokerima i drugim članovima tima kako bi osigurali da se sve aktivnosti odvijaju bez problema.
  -Raspoređivanje vozača na odgovarajuće rute. Oni analiziraju dostupne resurse, kao što su vozila, vozači i tereti, kako bi doneli optimalne odluke o rasporedu. To zahteva dobru organizacionu sposobnost i brzo razmišljanje.
  -Praćenje toka vožnje
  -Podršku vozačima u slučaju neočekivanih situacija ili problema na utovaru/istovaru.
  -Pružanje pravo vremenih informacija kako brokerima tako i vozačima

  Koje veštine bi trebalo da poseduješ za posao dispecer?
  -Komunikacione veštine
  -Veština pregovaranja
  -Smirenost
  -Sposobnost brzog donošenja odluka
  -Multitasking

Dakle, možemo zaključiti da američke transportne kompanije ne zapošljavaju samo dispečere. Postoje mnogi sektori u kojima su potrebne različite veštine i stručnost. Ako posedujete kvalifikacije i veštine koje su potrebne u nekom od ovih sektora, imate velike šanse da se zaposlite u američkim transportnim kompanijama.
Ukoliko želite da se zaposlite u ovom sektoru, preporučljivo je da steknete dodatne veštine i kvalifikacije koje su tražene u ovoj industriji. Takođe, usavršavanje engleskog jezika može biti od velike pomoći prilikom apliciranja za posao u američkim transportnim kompanijama.
Zapamtite, konkurencija je velika, ali vaš trud i veštine mogu vam otvoriti vrata uspešne karijere u ovoj industriji.
Na kraju, ne zaboravite da je ključ uspeha u pronalaženju posla bilo kog sektora u kontinuiranom učenju i usavršavanju. Kamionska industrija se brzo menja, pa je bitno da ostanete u toku sa najnovijim tehnologijama i trendovima. Uvek budite otvoreni za nova iskustva i koristite svaku priliku da unapredite svoje veštine.
Saznajte više o trenutno aktuelnim obukama, pratite profesionalne platforme kako biste se informisali i budite spremni za konkurenciju pri konkurisanju za posao. Uz kontinuirano učenje i usavršavanje, postaćete stručnjak u ovoj oblasti i otvoriti sebi mnoge prilike za uspešnu karijeru.
Ukoliko želite da čujete iskustva starijih kolega, to možete uraditi OVDE.

Za bilo koju poziciju da se odlučite, osnovni kriterijumi koje morate da ispunjavate za rad u Američkim kompanijama:
-Engleski jezik (Fluent – pisana i verbalna komunikacija)
-Rad na računaru
-Spremnost rada u timu
-Rad u popodnevnim časovima
-Multitasking (mogućnost obavljanja više zadataka odjednom)

Ukoliko ispunjavate gore navedene uslove,kreirajte svoj profil i  APLICIRAJTE za posao već danas!

 • Podeli ovu objavu

Related Posts