PLATA DISPEČERA U SRBIJI I REGIONU

Plata dispečera je svakako jedan od glavnih motiva zbog kojih sve više ljudi želi da se priključi ovoj industriji. Verovatno ste više puta do sada čuli da iskusni dispečeri imaju plate i preko $2000 i kako one rastu iz dana u dan. Ali da li je to baš tako i šta se sve promenilo u odnosu na pre par godina?

Pre nego što krenemo da pričamo o dispečerskim platama, hajde da se dotaknemo firmi koje zapošljavaju dispečere. 

Prve kompanije koje su krenule sa zapošljavanjem dispečera, kako u Srbiji tako i regionu, došle su ovde zbog niske cene radne snage. Dakle, cela poenta outsourcing-a i dan danas jeste da su dispečeri plaćeni mnogo manje nego što bi bili plaćeni u Americi. Ovo svakako ne znači da su dispečerske plate loše, čak šta više, za naše uslove i danas su jedne od plaćenijih pozicija.

PLATE DISPEČERA BEZ ISKUSTVA

Ukoliko ste novi u ovoj branši, ili tek planirate da se priključite, početna plata koju možete da očekujete je od $500 do $800. Svakako da tačan iznos zavisi od poslodavca a sam rast plate u potpunosti zavisi od vas. 

Što se tiče rasta plate za kandidate bez iskustva, u većini firmi prvo povećanje bude u periodu od  3 do 6 meseci. U ovom periodu, većina kandidata je u potpunosti upoznata sa kompletnim poslovanjem i može da krene samostalno da vodi veći broj kamiona, te se bonusi javljaju kao nešto da motiviše kandidate za što bolje rezultate. Prve ozbiljnije dispečerske plate, možete da očekujete nakon godinu dana. Ovo se naravno odnosi na dispečere logističare. Ukoliko se nalazite na track and trace poziciji ili na poziciji after hours, plata vam se formira na osnovu odgovornosti koju vaš posao ima.

PLATE DISPEČERA SA ISKUSTVOM

Što se tiče plata iskusnih dispečera, u većini firmi one su podeljene na dva dela. Prvi deo, koji je fiksni i koji se kreće od $1000 – $1500 (ovo je prosek, naravno da postoje i manje i veće fiksne plate od ovih). Drugi deo, koji obuhvata procenat. Što se tiče samog procenta, ne daju ga sve firme, a one koje ga daju, u većini slučajeva ih formiraju na osnovu ukupno ostvarenog prometa koju dispečer ostvari sa kamionima sa kojima radi.

OD ČEGA ZAVISI VISINA PLATE?

1. ISKUSTVO

Prvi i osnovni kriterijum za formiranje plate, svako je iskustvo koje kandidati imaju u kaminskoj industiji u USA. Oni sa većim brojem godina iskustva imaju veće šanse da pregovaraju o većoj zaradi. Njihovo znanje o industriji i veštine u upravljanju svakako da imaju veće prednosti u odnosu na kandidate koji nemaju isto.

2. BROJ KAMIONA 

Drugi faktor za određivanje plate dispečerima, jeste broj kamiona koji su sposobni da vode. Prosečan broj kamiona koju jedan dispečer vodi je od 5 do 8, te mu se u skladu sa tim formira i plata. Ukoliko nemate iskustva, naravno da na početku nećete raditi sa ovim brojem kamiona. Prosečno vreme koje je potrebno da biste mogli da radite 5 kamiona je oko 6 meseci.

3. UKUPAN GROSS 

Gros ili bruto, pretstavlja ukupnu zaradu koja je ostvarena pre nego što su odbijeni troškovi. Prilikom pregovaranja oko plate, većina poslodavaca ispita kandidate o ukupnom gross-u koji su pravili po kamionu. Ukoliko se zapošljavaju kandidati bez iskustva, istakne im se očekivana zarada po kamionu koju je neophodno ispuniti. Kod veće poslodavaca, bonusi su nešto čime motivišu svoje zaposlene kako bi pravili što bolje rezultate. Uglavnom se daje određeni procenat na učinak pored fiksne plate.

4. VELIČINA FIRME

Još jedan od faktora koji utiče na platu dispečera, jeste veličina firme u kojoj radi. Veća preduzeća imaju tendenciju da nude veće plate, dok manja preduzeća možda nemaju sredstva da pruže iste finansijske bonuse svojim zaposlenima. Naravno, ovo nije uvek slučaj jer pored veličine firme, jedan od bitnijih faktora je svakako tip vozača sa kojima firma posluje kao i da li firma posluje preko board-a ili ima direktne mušterije za transport.

5. VRSTA KAMIONA/PRIKOLICA

U prethodnom blogu smo pisali o najčešćim dispeč pozicijama za koje možete da aplicirare. Te ono što je bitno da napomenemo, jeste da u zavisnosti od toga zavise i početne plate. Uglavnom su dry van, reefer, flatbed bolje plaćeni nego što je to slučaj sa box kamionima i car hauling. 

Ukoliko se i dalje dvoumite da li da se oprobate u poslu dispečera, svakako da možete u bilo kom momentu da preuzete naš E-Book kako biste se bolje upoznali sa dispečerskim poslom. Ukoliko do sada niste pogledali, trk na naš YouTube  kanal gde možete da čujete priče iskusnih dispečera, i šta je to što ih motiviše da su godinama u ovoj industriji.

  • Podeli ovu objavu